shining smile

Invata sa te
pretejezimai mult

Boala Paradontala - "Silent killer" pentru 1 din 3 pacienti

Desi afectiunile parodontale (parodontoza - numita si "silent killer") afecteaza in mod surprinzator 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dintilor, aceasta boala este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor.

CE NU SE STIE DESPRE BOALA PARODONTALA

Dinti sanatosi nu inseamna dinti fara carii.
Un dinte aparent sanatos poate sa ascunda o afectare parodontala depistabila doar de catre medicul stomatolog. In situatia in care diagnosticarea bolii parodontale se face intr-o faza in care dintele se mai poate salva printr-o interventie de microchirurgie parodontala (Flap Debridemenet cu Regenerare Osoasa si Tisulara), pacientul are sansa de a-si pastra pe arcada dintii naturali. Sunt insa foarte multe situatii in care pacientul este diagnosticat mult prea tarziu, cand singura solutie de reabilitare ramane aceea prin inserarea de implanturi dentare.
Boala este evolutiva avand un final sigur: pierderea dintilor.
Cauza este exclusiv microbiana, existand insa si o predispozitie genetica, care se combina cu factori favorizanti precum fumatul, stresul, boli imune, diabet.
Pacientii tineri nu sunt feriti de atacul bacterian si implicit de boala parodontala. Devine astfel obligatorie prezentarea la medicul stomatolog pentru controale regulate, menite a realiza un diagnostic precoce al Parodontopatiei, pentru copiii cu antecendente parodontale in familie. Date fiind toate aceste considerente, clinica DentalMed a creat un sistem special de investigare, diagnostic si tratament al bolii parodontale, pe care il parcurg toti pacientii clinicii.

CUM SE TRATEAZA BOALA PARODONTALA?

Tratamentul activ al bolii parodontale este doar cel de natura chirurgicala.
Infectia aflata in pungile parodontale se elimina prin chiuretaj minutios, se aditioneaza biomateriale de ultima generatie pentru a ajuta refacerea masei osoase diminuata datorita bolii si, nu in ultimul rand, se readuce gingia la nivelul initial prin tehnici specifice de sutura.
Boala parodontala nu poate fi vindecata, prin interventie se realizeaza stoparea din evolutie a acesteia.
Reusita tratamentului parodontal este in stransa dependenta cu experienta si profesionalismul medicului specialist care realizeaza interventia de microchirugie parodontala, insa succesul pe termen lung al tratamentului bolii parodontale este in mainile pacientului. Tratamentul chirurgical al bolii parodontale se completeaza obligatoriu cu controale si mentenanta periodica profesionala (la fiecare 2 luni sedinta de igienizare - detartaj, periaj, airflow). In plan secundar exista si tratamentele antiinflamatorii si vaccinuri, insa acestea sunt component cu rol CEL MULT ajutator, si nicidecum determinant in tratamentul pardontozei.